Home Hírek Gyakorlatok 2011.10.28. Gyakorlat az OPAL Zrt. telephelyén

BejelentkezésStatisztika

Tagok : 8
Tartalom : 205
Tartalom találatai : 757458

Látogatóink:

Oldalainkat 11 vendég böngészi
2011.10.28. Gyakorlat az OPAL Zrt. telephelyén PDF Nyomtatás E-mail
2011. november 03. csütörtök, 11:00

Tűzoltási Gyakorlat a Celldömölk mellett a stratégiai szénhidrogén tartalékokat tároló OPAL tartályparkban


Október 28-án a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében egy Belső- és külső védelmi terv gyakorlat lett végrehajtva. A gyakorlatok feltételezései szerint a térséget földrengés rázta meg, aminek következtében az OPAL  tartályparkban a 20003 számú tárolótartály megsérült, és a benne lévő üzemagyag kiömlött a közvetlen környezetébe, ahol begyulladt.

Sajnos a földrengés miatt az automata oltóberendezés is kárt szenvedett, így nem tudta teljes mértékben ellátni a feladatát és szükségessé vált a helyszínre kiérkező tűzoltó erők beavatkozása is. Ennek következtében a telepen a készletezett habképzőanyagokat 1m3-es IBC tartályokban az oltás céljára kialakított táplálási helyekre szállították, ahonnét felszívásos habképzőanyag táplálással kellett a habrohamot végrehajtani a rendelkezésre álló erőknek és eszközöknek. Ez azt jelenti, hogy a beépített oltóberendezés csőhálózatára rácsatlakozva összehangoltan oltóhabot juttattak a gépjárműfecskendők segítségével a rendszerbe, mely a tartálytüzet megfékezte.

 

Az üzem „épen maradt” irodahelyiségében a „tűzoltásvezető” irányítása alatt az érkező erők a TMMT alapján V. kiemelt fokozatban hajtották végre a feladatot. Ez szerint a helyi, celldömölki önkéntes tűzoltókon kívül a sárvári, szombathelyi, körmendi, pápai, ajkai és soproni hivatásos önkormányzati tűzoltóságok gépjárműfecskendői és különleges beavatkozó szerei is a helyszínre siettek.

A kiérkező tűzoltó erők az üzem dolgozóival közösen kimentették a természeti csapás következtében megsérült dolgozókat, akiket a celldömölki mentőállomás munkatársai vettek át és szállították el kórházi ellátásra.

A gyakorlat során a vezetési törzs részére bemutatásra került a Vas Megyei Térinformatikai Rendszer részeként a katasztrófavédelmi Igazgatóság számára kifejlesztett mobil gépjárműkövető rendszer, melyen a szakemberek a tűzoltóságok és a katasztrófavédelem kötelékébe tartozó gépjárművek mozgását követhették nyomon.

a helyszínen tartózkodó tűzoltó egységek a feltételezetten lángoló tartály tűz megfékezésére valós „habrohamot” hajtottak végre.