Home Hírek Külkapcsolat 2011.09.17. Szlovéniai szakmai kirándulás

BejelentkezésStatisztika

Tagok : 8
Tartalom : 205
Tartalom találatai : 757469

Látogatóink:

Oldalainkat 12 vendég böngészi
2011.09.17. Szlovéniai szakmai kirándulás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: SZH21   
2011. szeptember 21. szerda, 09:08

2011. szeptember 17.-én a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség szervezésében egy 41 fős csoporttal, 2 fővel a tűzoltóságunkról 1 napos szakmai látogatást tettünk Szlovéniában. A szövetség a megyében működő tűzoltóságok és egyesületek által delegált tűzoltóknak biztosította a szomszédos ország tűzvédelmi helyzetének megismerését. A látogatás alkalmával a szlovéniai hodosi születésű, most Hodos község díszpolgára Eőry Ernő, a szlovén Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli elnöke kalauzolt bennünket, melynek során megtekintettük a Muraszombati Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárát működését. Itt 6 fő főállású tűzoltó, és 160 fő önkéntes tűzoltó tevékenykedik, akik közül 80 fő vonulós tűzoltó.

A következő állomás a Ljubljana melletti Ig településen a Katasztrófavédelmi és Tűzoltó Kiképző Központ volt. Az 1994-ben átadott létesítményben történik a Polgári Védelem, a hivatásos és önkéntes tűzoltók elméleti és gyakorlati oktatása. A kiképzőbázis rendelkezik romváros részlettel a kutyával történő kutatás-mentéshez, tűz-szimulációs konténerekkel és házakkal, alagúttűz oltására alkalmas építménnyel, tűzoltó mászó-házzal, búvárképzésre alkalmas medencével és természetes tóval. Az igazgatóhelyettes tájékoztatót adott a hivatásos tűzoltók első hat hónapos alapképzéséről, valamint az önkéntes tűzoltók hétvégekre korlátozódó képzési rendszeréről. Ezután a fővárosi hivatásos tűzoltóságot tekintettük meg. A 300.000 lakosú főváros tűzvédelmét 24/72 órás szolgálati rendben 32 hivatásos tűzoltó, és mintegy 30 önkéntes tűzoltó egyesület látja el. Eseményeik száma éves szinten 1400-1600 körül mozog. A nagy technikai eszközállománnyal rendelkező tűzoltóságon 2 órát tartózkodtunk, mely idő alatt a kérdéseinkre megválaszolására is nyílt lehetőség. A fővárosi tűzoltóság megtekintését követően a Ljubljana és Maribor között félúton található Slovenske Konjice település önkéntes tűzoltó egyesületét tekintettük meg. Hasonlóképp, mint az előző három helyen, itt is szívélyesen fogadtak bennünket. Megmutatták a tárgyi emlékekben gazdag múzeumukat, közösségi házukat, szertárukat, és technikájukat.

Nézze meg galériánkat!!!!

 

A tapasztaltak alapján megállapíthatjuk, hogy Szlovénia a tűzvédelmet rendkívül komolyan kezeli, mint országos, mint helyi szinten egyaránt.

Egyed László tű.őrgy.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 21. szerda, 11:32